Eskimo® er kvalitetsværktøj, der ligger godt i hånden – uanset om håndtaget er rødt, lyst eller blåt. I dag producerer vi flere hundrede forskellige værktøjer, og vi kan levere alt, hvad murerfaget har behov for. Men historien om Eskimo® starter faktisk slet ikke med murskeer. 

Da smeden Frederik Sass-Petersen den 3. august 1926 slog det første slag på egen ambolt i smedeværkstedet i Tanderupkær ved Herning, var det ikke for at lave murskeer, men derimod at beslå heste og reparerer landbrugsmaskiner.

Landbrugskrisen i 1930’erne tvang imidlertid den unge smed til at arbejde med noget andet end det, bønderne skulle have lavet. Derfor fandt han på at fremstille sportskælke. Det gav ham samtidigt idéen til Eskimo®-navnet og isbjørne-mærket, der har fulgt virksomheden lige siden.

Frederik Sass-Petersen forsøgte at sælge sine kælke til isenkræmmer Ullerichs i Herning, men det havde ingen interesse. I stedet tog isenkræmmeren en murske og forslog ham at lave murskeer. Den foretagsomme smed fulgte rådet, men produktionen krævede maskiner, som ikke fandtes i smedjen. Derfor søgte han et legat på 1200 kroner fra Alexander Foss’ fond.

For pengene byggede han en oliefyret hærdeovn samt købte en brugt mekanisk smedehammer, der satte den produktion af murskeer i gang, som i næsten 100 år har været indbegrebet af den bedste kvalitet på markedet. 

Det skyldes ikke mindst, at Eskimos murerværktøj i stor stil stadig bliver håndlavet i Herning. Her bliver stålet stanset ud, slebet, svejset ud, håndslebet igen og dyppet i lak ved håndkraft, hvorefter det påmonteres et træhåndtag. En proces, hvor medarbejderen rører ved produktet 22 gange, inden det færdige værktøj sendes ud fra fabrikken i den velkendte kvalitet, der gør at værktøjet – helt bogstaveligt – ligger godt i hånden. 

Efter godt 40 år afstod Frederik Sass-Petersen i 1969 virksomheden til sine to sønner, Knud Erik og Gunner. I 1986 fusionerede Eskimo® med Møllers Maskinfabrik, og Poul Erik Møller blev ejer. Han solgte i 2003 virksomheden til Arne Jensen, der drev den frem til 2014, hvor Søren Madsen tog over. I september 2023 overtog iTOOLS fra Odder Maskinfabrikken Eskimo®.

Knap 100 år og fem ejere er det til trods stadig samme kvalitet, der kendetegner værktøjet fra Eskimo®. Noget helt særligt ved værktøjet er den koniske slibning, hvor stålet slibes tyndere ud mod spidsen, så bladet kan give sig. Selve stålet kommer fra et fransk valseværk i Grenoble, mens træhåndtagene er produceret på savværket Orebo på Sjælland. 

At have den samme, gode leverandør sikrer en ensartet kvalitet på både stålet og træet. Det gør at håndtaget ikke falder af – i modsætning til billigere modeller fra Asien, hvor bladene ofte går løs eller at håndtaget falder af, fordi træet ikke har været ordentligt tørt. 

Derfor hedder vi Eskimo®

Eskimo®-navnet og isbjørne-mærket er nedarvet fra de sportskælke, virksomheden fremstillede efter 1930. Dengang var der kun positive associationer til navnet, fordi det var ensbetydende med kraft og stor styrke. Og så var isbjørnen det stærkeste, stifteren Frederik Sass-Petersen kendte til. For os er Eskimo® navnet på det kvalitetsværktøj, som i næsten 100 år er blevet håndlavet på vores fabrik i Herning, og gennem alle årene har båret navnet Eskimo®. Det er for vores kunder indbegrebet af den højeste kvalitet, man overhovedet kan få. Derfor har vores navn og brand selvfølgelig en stor værdi for os.

Den gedigne kvalitet har ikke blot placeret Eskimo® i front som kongelig hofleverandør ved flere lejligheder. Værktøjet bliver også flittigt brugt af unge håndværkertalenter til DM i Skills – ikke bare af murere, men også brolæggere, anlægsgartnere og andre faggrupper. 

Det har været medvirkende til, at sortimentet løbende er udvidet ligesom at der løbende udvikles på produkterne. Derfor finder du også både arkæologskeer, specialprodukter, ergonomiske håndtag og en venstrehånds-serie i vores sortiment.

Arkæologske
Arkæologske
Softgrip
Bestillingsvare. Et af de mere specielle værktøjer som produceres på vores fabrik i Herning. En lille ske som vi har sat i produktion da en gruppe arkæologer manglede et godt værktøj til udgravninger. Derfor har vi naturligvis kaldt den for Arkæologske.
Læs mere
Fugepressejern 9mm
Fugepressejern 9mm
Tilbagelagt Fuge
Lyst Håndtag
Fugepressejernet har en fræst skinne som er 9 mm bred. Dette giver en tilbagelagt flad fuge. Blev i sin tid lavet til brug ved fugning af kolumba sten.
Læs mere
Linotokske L750mm
Ekstra lang linotokske (Lukket håndtag) Specialvare 3-4 ugers leveringstid
Læs mere

I dag er Eskimo® et kendt navn på det danske marked – ikke alene hos den professionelle håndværker, men også hos “gør det selv”-folket. Vores mål er at producere, udvikle, markedsføre og sælge verdens bedste murerværktøj. Noget du slet ikke er i tvivl om, når du står med et produkt fra Eskimo® i hånden. 

Vidste du … 

At jyske murere foretrækker deres murerværktøj med rødt håndtag, mens de sjællandske murere foretrækker det lyse? Kvaliteten er selvfølgelig den samme uanset hvilken farve, du vælger.

Det karakteristiske røde håndtag har været Eskimos kendetegn og varemærke i 90 år. Det lyse håndtag har været en del af vores sortiment siden 1990’erne. Sammen med det blå Eskimo®-stempel er det din garanti for et dansk kvalitetsprodukt produceret på vores fabrik i Herning.